Resultaten Masterproef: vitamine D bij ouderen

Ja hoor, hier staat een afgestudeerde apotheker voor u! Na het schrijven, indienen en verdedigen van mijn thesis en nog een paar laatste keuzevakken, heb ik mij diploma als apotheker behaald! Daarom wil ik jullie kort de resultaten van mijn masterproef in verstaanbare taal meedelen!

Enkele processen in het lichaam veranderen bij het ouder worden en deze hebben doorgaans een negatieve invloed op de vitamine D aanmaak in het lichaam. Hier zijn vooral veranderingen in de huid, de nieren en de hormonen (menopauze) belangrijk. Dit zorgt ervoor dat senioren minder vitamine D zelf aanmaken en het effect van vitamine D in het lichaam afneemt.

Daarnaast bleek uit de enquête dat de verschillende aspecten van een gezonde levensstijl met elkaar in verband staan. Zo blijken de actieve ouderen ( meer dan 30 minuten beweging per dag) ook vaker vette vis te eten en vaker buiten te komen in de winter. Waarschijnlijk gaat het hier om een groep ouderen die zich bezig houdt met een gezond leven te leiden.

Uit de enquête bleek ook dat die gezonde levensstijl in verband staat met de kennis van of interesse in gezondheid. Personen die hun leven gezonder indeelden, hadden vaker gehoord van vitamine D en gebruikten vaker een multivitaminesupplement.

Er ontstond ook vaak verwarring over vitamine A, B, C en D. Senioren vonden het moeilijk om deze vitamines goed van elkaar te kunnen onderscheiden op vlak van bronnen rijk aan dit vitamine en de effecten van deze vitamines. Daarom is er zeker plaats voor informatie op maat van de patiënt rond vitamine D.

Tot slot kunnen we besluiten dat de aanbevelingen uit het Voedsel – en voedingsplan voor België niet goed opgevolgd worden door de Belgische artsen. In dat plan wordt namelijka aangeraden om iedere Belgische bejaarde vitamine D supplementen te laten nemen en uit de enquête bleek dat maar één op drie senioren daadwerkelijk een vitamine D supplement neemt op het moment van de vraagstelling.

Bron foto: foodandhealth.com

Advertenties

2 thoughts on “Resultaten Masterproef: vitamine D bij ouderen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s