Eerste jeans

dsc_1496

“Oh man, die past toch echt niet hoor.”

“Oei, hier krijg ik zelfs mijn kuiten niet eens in.”

“Ohlala, hier kan nog een tweede persoon bij!”

Dat zijn zowat de standaard zinnetjes die door mijn hoofd dolen als ik een jeans sta te passen. Zelden vind ik een aangename jeans, die meteen goed zit en ook na een aantal keren wassen nog fijn zit.

Dus hoog tijd om zelf eens aan de slag te gaan! En dit Safran broek-patroon leek me ideaal. Deze had ik al een hele tijd geleden gespot en toen meteen mee besteld met een aantal andere Deer and Doe patronen.

dsc_1491

Na het lezen van de instructies begreep ik dat je een jeansstof nodig hebt met minstens 20-30% rek. Dat kan je hier nakijken met deze methode, zodat je zeker de juiste stof hebt! Uiteindelijk bleek dat ik nog een stofje met 30% had liggen, dus kon ik meteen aan de slag! Als ik het me goed herinner heb ik het stofje ooit eens op een markt gekocht voor 10 of 11 euro per meter…

dsc_1493

Na heel wat meetwerk, besliste ik een 38 op de benen, een 40 op de heupen over te tekenen en een 38 op de taille. Achteraf gezien, mag ik ook wel 40 op mijn taille hebben denk ik. Maar dan weten we dat ook meteen weer voor volgende keer en kan ik het patroon echt gaan aanpassen op mijn lichaam.

dsc_1487

Alles werd overstikt met oranje cordonnet, zodat het net lijkt alsof het een broek uit de winkel is. Hoewel mijn spoel het er niet altijd mee eens was om die cordonnet te laten dronddraaien, maar het is wel gelukt.

dsc_1484

Dat de broek zo’n hoge taille heeft, geeft het zo’n tikkeltje retro. Maar dat is momenteel wel weer helemaal hip en het draagt toch een stuk beter dan zo’n low waist jeans. Hoewel ik wel merk dat de broek gemakkelijk zakt tot op mijn heupen. Maar ik heb dan ook bijna geen taille, ik ben nogal een rechte plank…

dsc_1495

Voor de voering van de zakken werkte ik alles af met de overlock en gebruikte ik een leuk retro stofje dat nog een overschotje was van een playsuit. Zo lekker vrolijk! Maar de zakken zitten vrij diep, dus zie je het stofje echt bijna nooit. Maar het is gewoon wel fijn om te weten dat er zo’n extra touch aan zit.

dsc_1483

Ondertussen werd de broek hier al talloze keren gedragen! En ze is helemaal goedgekeurd. Natuurlijk kunnen er nog wat aanpassingen aan gebeuren voor de toekomst zodat ik echt naar een perfect op maar gemaakte broek kan streven. Maar deze is toch al zeker een zeer draagbaar exemplaar!

Binnenkort heb ik eindelijk een stapeltje broeken misschien! Ik haat het zodanig om broeken te kopen dat ik dat altijd uitstel tot het allerlaatste moment.

Alleen merk ik wel dat de broeksknoop door de hoge taille soms nogal lastig op de maag zit, vooral tijdens het fietsen en het zitten op de stoel. Nu heb ik toch rechtstaand werk, dus maakt dat meestal niet zo uit, haha.

dsc_1487

De jeans knop is een reserveknop die ik eens uit een oude broek heb geknipt. Die kon ik nu met een prym-tang inzetten. Ook de rits en de cordonnet is restje dat ik van mijn oma gekregen heb. Dus dat maakt dat het best goedkoop is om zelf je eigen broek te maken op deze manier! Want dan heb ik uiteindelijk aan de 2 meter stof aan 10 à 11€/m betaald.

Dus dan ga ik nu op jacht voor een nieuwe stretch stof die kan dienen voor deze Safran broek, al dan niet opnieuw een stretch-jeans stofje…

dsc_1490

I love it!

dsc_1492

12 thoughts on “Eerste jeans

 1. Oh wat goed zeg, ik heb nu een aantal broeken gemaakt, maar jeans nog niet. Trouwens ik hoorde op de naailes dat je in de spoel het beste geen dik jeans garen doet, dat hoeft niet en werkt beter. Hij staat je mooi hoor!

  • Dank je voor je lieve reactie! Ik vind de afwerking met het dik garen wel mooi, hoe kan je dat dan het beste doen als je het niet in het spoel mag steken?
   Groetjes, Ellen.

   • Bovenin het dik garen en in de spoel dezelfde kleur van gewoon garen. Dat werkt echt prima probeer maar eens uit. Beter voor je machine. We hebben immers geen industriële machines.

   • Dat heb ik eigenlijk eerst geprobeerd voor ik de cordonnet in mijn spoel stak, maar de draad draaide uit elkaar en ik had 2 aparte strengen na een tijdje te naaien. Ik denk dat de druk op de draad te groot was zo..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s